Opinie 6 mei 2014
5.239
27

Ilona Oskam

ActiviteitenbegeleiderCm Spiegelkast Allibert Naty Toiletkast Wit Meubels 59x50x16 5SjqA3RLc4

Ilona Oskam werd in 1987 geboren in Ede en woont in het Gooi. Van jongs af aan hield zij zich al bezig met het zorgen voor mensen. Sinds het afronden van haar SPW-studie werkt ze met mensen met een verstandelijk beperking. Daarnaast schrijft ze columns en korte verhalen.

'Mijn werk - en dat van vele anderen - bestaat uit stront ruimen, kots- en urinelucht trotseren, kopstoten ontvangen, om over geluidsoverlast en werkdruk nog maar te zwijgen'

“Jij doet toch zulk dankbaar werk.” Het is een uitspraak waar ik al een tijd lang jeuk van krijg tot aan het puntje van mijn tenen. Spontane vlekken in mijn nek en het opborrelen van grenzeloos sarcasme. Tegenwoordig kan ik niet anders dan de persoon die dit onnadenkend uitkraamt aankijken en antwoorden: “Definieer dankbaar.” Het antwoord is vaak een ietwat geschrokken, onnozele blik en een hoop gestotter. Er wordt wat zenuwachtig met voeten geschuifeld en aan niet bestaande pluisjes aan truien gepulkt. Uiteindelijk volgt er een antwoord met een hoop mooie woorden, er wordt iets gemompeld over respect, maar niets wat enige dankbaarheid samenvat. Juist.

Ik werk in de zorg.

Al sinds dat ik een klein blond huppeltutje was liep ik aan moeders’ hand door verzorgingstehuizen. Samen brachten we de ouden van dagen naar de kerk en na de dienst was er koffie met een échte koek. Moest mevrouw de Haan naar het toilet, werd hier adequaat op gereageerd. Want wie moet, die moet. Toch? Als meneer Koetsier naar zijn kamer wilde, werd hij daarheen gebracht. Er was tijd voor een arm om zijn schouder, een troostend woord. De goede man had het zwaar met het verlies van zijn geliefde vrouw. Echtpaar Jansen keuvelde samen over de gang waarbij hun rollators tegen elkaar botsen, maar ze waren nog samen. Toen was dankbaarheid nog heel gewoon.

Het leven niet begrijpen
Een paar jaar later werd ik door mijn zus geïntroduceerd in de wereld van mensen met een verstandelijke beperking en ik wist meteen, dít was wat ik wilde! Mensen die het leven niet begrijpen helpen om het een stukje makkelijker, wat meer overzichtelijk en vooral een klein beetje plezieriger te maken. Mezelf met hart en ziel inzetten voor deze mensen. Op een respectvolle manier waartoe ik alle mogelijkheden had. En nu, een kleine 10 jaar later, is welvarend Nederland compleet gek geworden.

De mensen die hun leven lang gewerkt hebben om dit land op te bouwen worden gekort op hun plas- en douchemomenten. Echtparen die al 60 jaar samen in een bed liggen, worden uit elkaar gerukt omdat mijnheer niet hulpbehoevend is. Ouderen kwijnen weg in eenzaamheid. De zusters hebben allang geen tijd meer voor een praatje, die zijn namelijk erg druk met het doen van al het werk wat eerder door drie mensen gedaan werd. Om over de bergen papierwerk nog maar te zwijgen.

Mensonterend
Ruime Keus Vlam KopenBeslist be Lampjes Online Klusartikelen Ac5RL4q3j In de gehandicaptenzorg is het niet anders. De walging die door Nederland heen trekt wanneer er een Brandon in het nieuws verschijnt. Hoe mensonterend is het om zo’n jonge jongen, in de bloei van zijn leven, vast te ketenen aan een muur? Er springen comités te voorschijn, compleet Den Haag buigt zich over de zaak, maar al snel bloedt de commotie weer dood. Want wanneer de onderste steen écht boven gehaald zou worden, dan zouden de heren in Den Haag zich nog eens flink achter de oren moeten krabben wat betreft alle bezuinigingen die zij invoeren.

Mijn werk – en dat van vele anderen – bestaat uit stront ruimen, kots- en urinelucht trotseren, kopstoten ontvangen, om over geluidsoverlast en werkdruk nog maar te zwijgen. Binnen alle beperkingen die worden opgelegd dien ik met hart en ziel te vechten voor de rechten van mijn cliënten. Pardon, ik bedoel natuurlijk ‘het product’. Want de zorg is niets meer dan lopende band werk geworden, aandachtsloos en gericht op het maken van winst.

Dus begin tegen mij alsjeblieft niet over de ‘dankbaarheid’ van of het ‘respect’ voor werken met hulpbehoevenden in de zorg.

Nolte Showroommodel Linnenkast 10500Slaapspecialist Horizont Drempt tdsQrCxh

Geef een reactie

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Laatste reacties (27)

  1. Lapzwans
   Het verhaal van mw. Oskam is natuurlijk wat gechargeerd, maar de inhoud behoort inderdaad tot het dagelijks takenpakket in een aantal sectoren van de zorg. Waar er wat minder stront en pies is, zoals in mijn werkveld de psychiatrie, is er dan weer meer verbalen en fysieke agressie. Maar de administratieve load is inmiddels 1/3 van het werk geworden, de werkdruk gemiddeld hoog, geregeld té hoog. Met dank aan politieke keuzes, Inspecties (gezondheids- onderwijs- of welke sector dan ook) die enkel achteraf op incidenten reageren in plaats van pro-actief te zijn en een kritische houding aannemen naar regeringsbeleid.
   Maar nee, mw. Oeverloos, uit uw reactie kan ik mogelijk afleiden dat u weliswaar misschien moeder bent, maar geen benul heeft van wat werken in de zorg betekent. Het is tevens goedkoop en eerlijk gezegd ook wat respectloos van toon.
 1. Sc Lc Fiber Light Source Fc St With Jw3109 1550nm Optical 1310 8OkN0XPnw
  Raven63
  Twee jaar in de verpleging gewerkt, toen ik 18-19 jaar was. Daarna is het stukken verbeterd en nu wordt het allemaal weer afgebroken. Als pre-klier een zaal oplopen, waar iemand net op dat moment ligt te sterven aan een acute maag- en darmbloeding. “Ga dweilen!”

  Alles uitgezet en als een robot met een andere pre-klier de minstens 4 liter bloed die van het bed op de grond kletterde, geprobeerd binnen de gordijntjes te houden. En daarna grondig schoonmaken. De hele zaal, want ondertussen waren alle andere patiënten weggereden. Bloed stinkt namelijk enorm.

  Na afloop kregen we op onze donder. We hadden niet zomaar die zaal in mogen lopen. Terwijl we opdracht hadden om de vuile vaat op te halen. Vergeet ik nooit meer van mijn leven. Zo bot als het er aan toe ging in 1968. Nadat ik weg was, hoorde ik later dat die verhoudingen pre-klier en 1e jaars jongste met 3e jaars oudste en subhoofd en afdelingshoofd aanmerkelijk menselijker geworden waren. Er was veel verbeterd. Nu breekt dat dus weer af.

  Op mijn laatste afdeling was ik als 1e jaars oudste en 2e jaars jongste vooral met geriatrische patiënten bezig. Onder hen zwaar dementerende mensen. Inderdaad: “Mijn werk – en dat van vele anderen – bestaat uit stront ruimen, kots- en urinelucht trotseren, kopstoten ontvangen, om over geluidsoverlast en werkdruk nog maar te zwijgen. ” We namen het. Het hoorde erbij. Bovendien werd je, als je niet meer aankon, gevraagd te vertrekken. Dat moest ik dus ook.

  Pre-klier – spotnaam voor nieuwe leerlingen die eerst pre-klinisch een theoretische opleiding kregen. Het werd als geuzennaam overgenomen. We waren trots op die naam. Ingepakt in zwaar gesteven schorten, op zwarte, lage schoenen, dikke panties en een wiebel kapje op je kruin…

  Ilona… je maakte iets wakker bij me. Sterkte en ik ben blij met mensen als jij in die zwaarste zorgtak, waar jij werkt.
 2. Led Rondom Nelid Verl Facetspiegel Blinq Verwarming 62721 80x80 7gYybf6
  neutralist
  [dan zouden de heren in Den Haag zich nog eens flink achter de oren moeten krabben wat betreft alle bezuinigingen die zij invoeren.]

  Ik zou beginnen met zelfreflectie in de zorg. Mocht een jaartje in de GGZ werken en schrok van de waanzinnige verspilling en onprofessionaliteit. Wat een geldsmijterij zeg! Wat een managementlagen en wat een oeverloos slap geleuter bij overleggen. AANPAKKEN!! Nee, Den Haag heeft groot gelijk. Maar degene die de opdracht krijgen te bezuinigen moeten zichzelf wegsnijden en dat gebeurt natuurlijk niet. Ik heb het dus niet over verplegend personeel maar de ‘baasjes’. Op de werkvloer vond ik veel passie maar ook veel naïviteit en onverschilligheid m.b.t. geld. Luiers inkopen per locatie????? Met 150 locaties!! DOM! Centrale inkoop regelen en korting bedingen natuurlijk. Waarom bedenkt niemand dat? Het geld lag er op straat. In de zorg is waanzinnig veel te halen zonder dat de patiënt er IETS van hoeft te merken.
  1. PieterPan69
   Tja Pepijn,

   Je maakt dezelfde fout als Edwin. Ik heb echt in ALLE geledingen van de zorg gewerkt, en geloof me. De gehandicaptenzorg is echt de allerzwaarste tak van sport. Geriatrie is ook heel erg zwaar.

   Voor de rest ben ik met je eens. Inkoopcombinaties vormen en dan kortingen bedingen. Reken maar dat er dan lagere prijzen zullen worden betaald, maar dat gaat helaas nooit gebeuren.

   Nolte Showroommodel Linnenkast 10500Slaapspecialist Horizont Drempt tdsQrCxh In mijn ideaalplaatje is er maar een zorginstelling in Nederland. Dat zou miljarden per jaar schelen.
   Nolte Showroommodel Linnenkast 10500Slaapspecialist Horizont Drempt tdsQrCxh
  2. neutralist Nolte Showroommodel Linnenkast 10500Slaapspecialist Horizont Drempt tdsQrCxh
   [De gehandicaptenzorg is echt de allerzwaarste tak van sport. Geriatrie is ook heel erg zwaar.]

   Absoluut! Heel diep respect voor wat daar wordt gedaan, geweldige mensen en ik verwijt het ze ook niet echt want in zo’n omgeving is geld niet relevant. Maar hun bazen moeten veel scherper worden en vooral daadkrachtiger.
  3. Cm nl AanbiedingRuime Keuze Breed 100 Dressoir KopenBeslist nvNwm80Mursili2
   [Maar ondertussen is het de werkvloer die de klappen krijgt en niet de lagen erboven. Dat is de strekking van het bericht]

   Dat viel mij ook op. De klacht is toepasbaar op veel sectoren….als niet alle. Voor een steeds hoger opgeleid en beter geïnformeerd Nederland wordt het steeds moeilijker om de efficiëntie-doctrines van van hogere kaders serieus te nemen.

   De zorg heeft het voordeel dat het kan schermen met de ideologische wil om er in deel te nemen. Goed begin voor een discussie….trek hem alleen breder.
  Amiko Zwart be Bureaustoel A Vendre2ememain Thuisgebruik 0w8mNn
 3. Blisss 6 mei 2014 at 16:17
  Wat ik mensen die in de zorg werken gun, is, dat ze elkaar niet af gaan vallen, nu de druk om te werken daar steeds groter wordt.
  Log in om te reageren
 4. Sterkstrong 6 mei 2014 at 16:05
  Ilona, je hebt praters en doeners en zoals op bijvoorbeeld op dit forum vooral veel praters.
  Ik heb ooit eens gewerkt met terminale patiënten als fysiotherapeut en dat viel niet altijd mee en zeker nu niet. De zorg wordt steeds verder geïnstitutionaliseerd en de menselijke maat is ondergeschikt geworden aan de commercie en een variatie aan bestuurslagen.
  Ik heb het uiteindelijk niet volgehouden en een andere carrière gekozen.
  Omdat ik ook in de VS heb gewerkt zag ik Nederland al lang geleden zich steeds verder verwijderen van de menselijke maat. In Nederland zo’n 20 minuten effectieve behandelingstijd per patiënt terwijl in de VS de patiënt en zijn problematiek centraal stonden en daar werd dan een behandelingsplan opgeschreven met zeer ruime tijdslimieten.
  En toch heb ik respect voor je en ook dankbaar dat je dit werk als je roeping ziet.
  Log in om te reageren
 5. pakmelk 6 mei 2014 at 15:36
  Nou ik werk ook in de zorg (thuiszorg), en herken me absoluut niet in uw verhaal, ik ervaar wel degelijk ontzettend veel dankbaarheid.

  Wellicht zit u niet op de juiste plek, en is de zorg niet voor u weggelegd, met uw geklaag over stront, kots en urine.
  Log in om te reageren
  Nolte Showroommodel Linnenkast 10500Slaapspecialist Horizont Drempt tdsQrCxh
  Nolte Showroommodel Linnenkast 10500Slaapspecialist Horizont Drempt tdsQrCxh
  1. PieterPan69 6 mei 2014 at 16:18
   Edwin toch,

   Je kunt de thuiszorg toch niet vergelijken met de verzorging van mensen met een verstandelijke beperking. Dat laatste is veel zwaarder man.
  2. pakmelk 7 mei 2014 at 10:41
   Ook in de gehandicaptenzorg heb ik gewerkt Peter (downsyndroom met name),
   en ook daar met heel veel plezier en dankbaarheid.

   Zwaar werk…

   mijn ‘vorige’ arbeidsleven, voordat ik een switch maakte, was op de bouw.

   dát is zwaar en ondankbaar werk.

   groeten,

   edwin
  3. Mursili2 7 mei 2014 at 12:10
   Heel typisch. Ik ken dat. Terwijl iedereen weet dat er een onderhuids probleem wordt uitgevochten is er altijd wel iemand die vervolgens openbaar verklaart dat dat probleem voor hem niet bestaat. Een impliciete ad hominem. Precies wat klokkenluiders in Nederland te vrezen hebben…….in sommige gevallen tot de dood erop volgt.
  4. Raven63 7 mei 2014 at 15:13
   Mooi gezegd, Lot. Ed heeft geen flauw idee hoe het er op het werk van Ilona aan toe gaat, maar hij weet het toch beter. Hij is slechts een van velen, vrees ik.
   Nolte Showroommodel Linnenkast 10500Slaapspecialist Horizont Drempt tdsQrCxh
  5. Bakoe 6 mei 2014 at 17:11
   Maar natuurlijk, vandaar ook al die protesten de laatste tijd van al die werknemers.
   Familie van mij werkt al jaren in de thuiszorg, en heeft het dramatisch zien verslechteren. Ik ben toch meer geneigd zijn woorden te geloven.
   Maar misschien heeft u het wel enorm getroffen.
   Nolte Showroommodel Linnenkast 10500Slaapspecialist Horizont Drempt tdsQrCxh
 6. --- Deze persoon is verwijderd — 6 mei 2014 at 14:49
  — Dit bericht is verwijderd —
  Log in om te reageren
  1. Nolte Showroommodel Linnenkast 10500Slaapspecialist Horizont Drempt tdsQrCxh
   Mursili2 7 mei 2014 at 12:08
   Het verschil tussen de twee (maximaal inzetten; en het tegenovergestelde) zie je ook in commerciële bedrijven en vaak lijkt het synoniem met het kader volgen of niet. Met andere woorden, ik heb heel vaak meegemaakt dat werknemers beknot werden in hun mogelijkheden omdat die niet meetbaar waren volgens de parameters die het kader had opgesteld en leidden tot aanwijsbare inefficiëntie. Dat laatste leidt dan vaak weer tot demotivatie. Ik heb bij KPN letterlijk meegemaakt dat op een afdeling drie keer in één week een (andere) werknemer huilend bij zijn of haar chef kwam om uit te roepen dat hij zo niet met de klant kon omgaan om te horen van die afdelings-chef dat hij of zij in haar eentje KPN niet kon veranderen en dat ze hun doelen te hoog stelden.
  2. --- Deze persoon is verwijderd — 8 mei 2014 at 11:44
   — Dit bericht is verwijderd —
  3. Raven63 8 mei 2014 at 14:19
   Hoera . jij blij, je hebt iets gevonden om de verpleegkundigen die al de hele dag op hun benen gestaan hebben en keihard zwaar werk verricht hebben, even af te z**ken. Mensen die vaak anderhalve dienst draaien en gewoon even een half uurtje willen kunnen zitten. Ik herinner me de lunchpauzes, of het avondeten die niet door konden gaan, omdat er iets gebeurd was, waardoor je door moest gaan. Als zij een half uurtje even bij willen komen en niet gestoord willen worden, wat is daar zo vreselijk aan?
   Bij een noodgeval staan ze weer gewoon bij de patiënt aan bed, hoor. Weet je ook of deze verpleegkundigen en verzorgenden hun mensen kennen en weten wanneer er echt iets loos is?
  4. --- Deze persoon is verwijderd — 8 mei 2014 at 17:35
   — Dit bericht is verwijderd —